top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Денис Попов

Денис Попов е единственият незрящ скулптор в България. Той е роден през 1997 г. в София и само преди месеци се дипломира в НБУ, специалност „Керамика и порцелан“.
Това безспорно го извежда от категорията арт брут артист, но участието му в изложбата е жест към необикновената му история и необичайната му работа като творец.
Няколко години преди това се бори за правото си да учи в Националната художествена академия в София, но получава отказ, поради съществуваща наредба, която не позволява прием на незрящи. Успява да да бъде студент на НБУ, специалност "Керамика и порцелан. Дигитални форми" с ръководител проф. доктор Моника Попова, воден от огромното си желание да компенсира липсата на зрение с редовни занимания със скулптура.
„Скулптури се ваят със сърце" – споделя Денис. - "Това, че съм незрящ не значи, че не виждам! Понеже никога не съм виждал света с очите си, той няма как да ми липсва. От малък много обичам да чета фентъзи и научна фантастика, гледах много анимации, но най-любимо ми беше от пластилин да направя героите от книгите или филмите така, както си ги представях и да си създам своя история. Мечтаех да се занимавам със скулптура. Най-големият успех в живота ми е, че се преборих да уча това, което искам, независимо от всичко.“

Лого на фондация Творци на Надежда
bottom of page